Help je straat op weg naar een beter klimaat

Hoe je het ook wendt of keert, klimaatverandering is een feit. Groningen werkt daarom hard aan het klimaatbestendig maken van de gemeente. Zodat onze woonomgeving veilig en leefbaar blijft, ook bij extreme weersomstandigheden.

Er is ook een heleboel wat jij kan doen – en waar je jezelf, je straat en de wereld direct een groot plezier mee doet. Acties waar je vandaag nog mee kunt beginnen en die meteen positief effect hebben op jouw directe omgeving. En waar de gemeente je bij van dienst kan zijn. Op deze site vind je alle acties en initiatieven waar de gemeente Groningen je bij steunt. Begin vandaag nog!

Jouw nieuwe daktuin gaat uiteraard geen hagelbui voorkomen. Maar groen in de stad heeft wel een direct positief effect op het leefklimaat van straten, wijken en steden.

  • Het zorgt voor minder hevige temperatuurverschillen; 
  • voor koeling in hete zomers; voor minder fijnstof in de lucht
  • voor het verbeteren van de kwaliteit van de bodem 
  • voor snellere waterafvoer via de bodem
  • en uiteraard voor leefgebied van nuttige insecten en andere dieren die we keihard nodig hebben.

Meer weten

Wil  je eerst meer weten? Met de Groenmonitor en andere hulpmiddelen kun je zien hoe het er voor staat met de klimaatbestendigheid van de stad Groningen. Hier kun je het beste een laptop of een desktopcomputer voor gebruiken in verband met laadtijd en de benodigde processorkracht.

Dit kun je doen

Hoe je het ook wendt of keert, klimaatverandering is een feit. Groningen werkt daarom hard aan het klimaatbestendig maken van de gemeente. Dit kun jij doen

Waarom zou je meedoen?

Dat ons klimaat verandert is een feit. Klimaatverandering is niet meer terug te draaien. Maar dat is geen reden om bij de pakken neer te zitten. 
Integendeel. 

Welke effecten kunnen we verwachten en wat kunnen we eraan doen?

Het belangrijkste effect van klimaatverandering is de opwarming van de aarde. Hierdoor smelt het poolijs en stijgt de zeespiegel. Een belangrijk ander effect is dat weersomstandigheden veranderen. Wanneer het regent, zal het langer en harder regenen dan we gewend waren. En wanneer het droog is, zal het langer droog zijn dan we gewend waren. Onweer en hagelbuien zullen vaker voorkomen en heviger zijn dan voorheen. Het wordt dus warmer, natter, droger én extremer.